Naar inhoud

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

De POZ is een nieuwe mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen voor zelfstandigen zonder een vennootschap. Je bouwt hierdoor op een fiscaal voordelige manier een extra pensioenkapitaal op bovenop het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).

Wie kan een POZ afsluiten?

De POZ is enkel bedoeld voor zelfstandigen zonder een vennootschap. Die spaarmogelijkheid voor bijvoorbeeld zelfstandigen met een eenmanszaak of meewerkende echtgenoten zorgt ervoor dat je op een fiscaal aantrekkelijke manier een extra aanvullend pensioen kunt opbouwen.

Wat zijn de voordelen van de POZ?

Fiscaal aantrekkelijk

  • Je geniet een belastingvermindering van 30% op de premies die je betaalt wanneer je de 80%-regel niet overschrijdt. Je totale pensioenopbouw (wettelijk én aanvullend pensioen) mag daarvoor dus niet meer bedragen dan 80% van je inkomen. Voor de belastingvermindering wordt dat bedrag jaarlijks berekend in verhouding met je gemiddelde referentie-inkomen van de laatste drie jaren.
  • Je profiteert van een gunstige inkomstenbelasting van 10% bij de uitbetaling van het eindkapitaal naar aanleiding van overlijden of wettelijk pensioen.

Gewaarborgd rendement

  • Elke bijdrage levert een gegarandeerde interestopbrengst op, zodat je pensioenkapitaal steeds groter wordt.

Winstdeling

  • Je opbrengst wordt eventueel jaarlijks verhoogd met een variabele, niet gegarandeerde, winstdeling. 

Extra bescherming voor je nabestaanden

  • Wil je je partner en kinderen beschermen wanneer je vroegtijdig komt te overlijden? Neem dan een aanvullende overlijdensdekking op in het KBC-Life Pension Plan - POZ. Zo ontvangen je nabestaanden het afgesproken kapitaal bij je overlijden.

Wat is het verschil met een VAPZ?

Als zelfstandig ondernemer doe je misschien al langer dan vandaag aan aanvullend pensioensparen met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Die oplossing heeft echter zijn grenzen omdat de bijdragen niet hoger mogen zijn dan een bepaalde drempel van het netto belastbare inkomen.

Dankzij de komst van de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen kun je extra sparen voor een aanvullend pensioen. Je collega’s in een vennootschap kunnen dat al langer door een Individuele Pensioentoezegging (IPT) af te sluiten. Dankzij de POZ genieten ook de zelfstandigen zonder een vennootschap van dit voordeel.

Tip: eerst je VAPZ fiscaal optimaliseren!
Het voordeel van een storting in een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan makkelijk dubbel zo groot zijn als in een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Haal dus eerst het maximale fiscale voordeel uit je VAPZ en vul nadien aan met het fiscale voordeel van de POZ.

Geïnteresseerd?

Ben je overtuigd of wil je weten hoe je een POZ combineert met een VAPZ of andere vorm van sparen voor een aanvullend pensioen? Laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op. 

Downloads

Sociaal statuut
Rechten en plichten
Wijzigingen sociaal statuut
Verzekeringen
Pensioen
Wettelijk pensioen
Pensioen berekenen
Met pensioen gaan
VAPZ
POZ
Onderneming
Je eigen website
Wijzigingen onderneming
Steunmaatregelen
Aftrekbare kosten
Vervangende ondernemer
Bedrijfsleider
Starten met personeel
Starten met personeel
Aanwerven
Verlonen
Klanteninformatie
Documenten
Publicaties
Tarieven
Nieuws
FAQ
Infosessies
Tools
Aanvraag attesten
Berekeningen
€-conometer