Naar inhoud

Home Onderneming Steunmaatregelen

Steunmaatregelen

Ondernemen in Vlaanderen

Om u wegwijs te maken in alle mogelijke steunmaatregelen van de Vlaamse, Belgische en Europese overheden, richtte het Agentschap Economie van de Vlaamse Overheid de Subsidiedatabank op. Via een handige zoekmachine komt u er te weten van welke steunmaatregelen u gebruik kunt maken. U kunt er ook het boek Subsidiewegwijzer voor ondernemingen bestellen, een jaarlijks aangepast overzicht van alle mogelijke steunmaatregelen van de overheid.

Verder kunt u ook aankloppen bij het Agentschap Ondernemen. Dit agentschap adviseert de ondernemer onder andere bij de zoektocht naar financiering of subsidies.

Informatie over specifieke steunmaatregelen en subsidies vindt u op de website van het Agentschap Economie van de Vlaamse overheid, op www.vlaanderen.be/ondernemen.

Voor kleine en middelgrote ondernemingen stelde het Agentschap Ondernemen een subsidieleidraad samen, die u hieronder kunt downloaden:

Ondernemen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest

Brusselse ondernemers kunnen een beroep doen op meer dan honderd steunmaatregelen. Meer dan vijftig overheidsinstellingen of gesubsidieerde organisaties bieden de Brusselse bedrijven concrete hulp aan. Het Brussels Agentschap voor Ondernemingen (BAO) ontwikkelde de portaalsite EcoSubsiBru, om Brusselse ondernemingen te informeren over gemeentelijke, gewestelijke, federale of Europese steunmaatregelen.

Ondernemen in Walloniƫ

Wie in Wallonië wil ondernemen vindt in de Midas-databank van het Waalse gewest een overzicht van Europese, gewestelijke, provinciale en lokale economische overheidssteunmaatregelen.

Sociaal statuut
Rechten en plichten
Wijzigingen sociaal statuut
Verzekeringen
Pensioen
Wettelijk pensioen
Pensioen berekenen
Met pensioen gaan
Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
Onderneming
Wijzigingen onderneming
Steunmaatregelen
Aftrekbare kosten
Vervangende ondernemer
Bedrijfsleider
Eerste werknemer
Aanwerven
Verlonen
Klanteninformatie
Documenten
Publicaties
Tarieven
Nieuws
FAQ
Infosessies
Tools
Aanvraag attesten
Berekeningen
€-conometer